Programozz Te is mesterfokon!

Programozás munkafüzetek

Használati útmutató a munkafüzeteimhez

Egy programnyelvet a kapcsolódó feladatok gyakorlása nélkül nem lehet megtanulni. A programozás egy erősen gyakorlati szakterület, ahol különböző problémákra kell megoldást találni. Bármelyik nyelvet is választod, a C, a C++, a Java és a Python esetében is fontos, hogy folyamatosan gyakorold a feladatmegoldásokat. Ehhez nyújtok segítséget neked a Programozz Te is mesterfokon! című munkafüzeteimmel, amik olyan témákat dolgoznak fel, amik a legtöbb programozási nyelvben megtalálhatók. 

Használati útmutató a munkafüzeteimhez

Használd a megfelelő kötetet!

A feladatgyűjteményemnek két kötete van.

 • Ha téged a strukturált nyelvek érdekelnek, mint például a Pascal, a C vagy a Python, akkor neked az I. kötetet ajánlom a gyakorláshoz.
 • Ha inkább egy objektumorientált nyelvet szeretnél megtanulni, mint amilyen a C#, a C++ vagy a Java, akkor az I. és II. kötetet is érdemes használnod.
 • Ha már tudsz egy nyelven programozni, de szeretnél egy objektumorientált nyelvet is elsajátítani, akkor számodra elég lehet a II. kötet is.
 • Ha esetleg át szeretnéd ismételni a C programozás alapjait vagy gyakorolnád a C programozás feladatokat, mielőtt nekilendülnél a C++ nyelvnek, akkor az I. kötetet is használd mellé!

Haladj sorrendben a feladatokkal!

A munkafüzetekben a feladatok egymásra épülnek. A könnyebb példákat a fejezetek elején találod, ezeket minimális programozó tudással is meg lehet oldani. Ahogy haladsz előre, a példák egyre nehezebbek lesznek, a fejezetek végén lévők megoldásához pedig már erősen haladó szintű tudás kell. Azt javaslom neked, hogy haladj sorrendben, főleg akkor, ha kezdő vagy, de haladóként sem árt, ha folyamatosan ismételsz és szépen lassan, lépésről lépésre haladva mélyíted el a programozó tudásodat. A kitartó tanulással és a feladatok alapos gyakorlásával bármilyen nehézségű megmérettetést kiválóan tudsz teljesíteni – informatika verseny, emelt szintű informatika érettségi vagy egyetemi vizsga.

Gyakorolj változatosan!

Sajnos kevés olyan programozási tankönyv vagy feladatgyűjtemény létezik, amely irányítottan teszi lehetővé az egyes programnyelvek eszközkészleteinek alapos elsajátítását. A legtöbb esetben pár típuspélda bemutatásában ki is merülnek a gyakorlási lehetőségek, és így nem nyílik lehetőségük a kezdő programozóknak a magabiztos programozás tudás megszerzésére. Munkafüzeteimmel ezen a problémán mindenképp szeretnék változtatni, és hogy megmutassam neked, hogy ezt miképp gondolom, pillantsunk bele az egyes témakörök alfejezeteinek felépítésébe!

 • Figyelj és jegyzetelj!
  Ha nálam tanulsz, és leírnád az órán elhangzott fontos szabályokat, vagy ha más könyvekből jegyzetelnél, akkor ezt minden fejezet elején megteheted. A munkafüzetek nemcsak feladatgyűjtemények, hanem a jegyzetfüzeteid is egyben!
 • Készíts ábrákat, rajzokat!
  Kezdő programozóként hasznos lehet ábrákat készítened a feladatok megoldásához, vagy az egyes adatszerkezetek jobb megértéséhez. A rajzok sokat segítenek, nagy hasznukat veheted az algoritmusok tervezésekor.
 • Gyakorlat teszi a Mestert!
  Az elméleti áttekintés után jópár gyakorlati feladat vár, amiket ajánlott az előre megadott sorrendben elkészítened, hiszen azok sok esetben egymásra épülnek, valamint átgondolt sémát követnek. Minden fejezetet addig kell gyakorolnod, amíg nem tudod magabiztosan megoldani az összes feladatot!
 • Szereted a kihívásokat?
  Ha szereted a nehezebb feladatokat és a kihívásokat, akkor minden témakör végére tettem néhány igazán nehéz feladatot neked. Elkészítésük csak az előtte lévő feladatok megoldása után javasolt, a siker nem garantált.
 • Ellenőrizd a tudásod!
  A munkafüzetben nem találsz elméleti tananyagot, de kigyűjtöttem neked az egyes témakörök végére a legfontosabb kérdéseket, amiket ha meg tudsz válaszolni, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem maradt ki semmi fontos a tanulás során.
 • Gondolkodj okosan!
  Minden feladatsorban több gyakorlati és elméleti kérdésre kell válaszolnod. A gyakorlati példák rövid C és Java programok, amelyek kimenetét kell megmondanod a forráskód begépelése nélkül. Az elméleti kérdések pedig általában becsapósak, nagyon figyelj oda a válaszadás során!
 • Keresztrejtvény
  A fejezetek végén lazításképp összeállítottam egy keresztrejtvényt, ahol szintén az elméleti tudásod tesztelheted.
 • Tervezz okosan! (csak a II. kötetben)
  Ha szeretnéd próbára tenni az objektumorientált programozás tudásod, akkor lapozd fel a Programozz Te is mesterfokon! munkafüzet I. kötetét, és oldd meg az általam összeválogatott feladatokat! Ezek a feladatok sokkal általánosabban vannak megfogalmazva, és neked kell kitalálnod mindent, ami az objektumorientált megvalósításhoz szükséges. Tehát nem lesz könnyű dolgod, csak akkor kezdj bele, ha úgy érzed, hogy az adott témakör anyagát már teljesen elsajátítottad!

Ezzel a munkafüzettel azt szeretném elérni, hogy sokkal több olyan programozó legyen, akik rendelkeznek valódi problémamegoldó képességgel, és nem jelent számukra kihívást egy-egy komolyabb algoritmus hibamentes megtervezése.

Szívből remélem, hogy sikerül!

Kérd bátran a segítségemet!

Ha elakadsz a feladatokkal vagy úgy érzed, hogy sokkal gyorsabban tudnál haladni tanári segítséggel, akkor vegyél részt te is a programozás oktatásomon! Mérnök informatikusként már 12 éve tanítok, ez idő alatt kialakult a sajátos tanítási módszerem. Ennek hatékonyságát jól bizonyítja, hogy azok a diákjaim, akik lelkiismeretesen tanulnak, rövid idő alatt is szép eredményeket érnek el. Nálam nincs lazsálás, minden óra végén adok házi feladatot, amit következő alkalommal visszakérek. Elvárom, hogy a tanulóim figyeljenek az óráimon és lelkiismeretesen gyakoroljanak otthon is. Cserébe pedig minden támogatást megadok nekik, ami ahhoz kell, hogy biztos programozói tudást szerezzenek.

A bejegyzés kulcsszavai

 • Használati útmutató
 • Programozz Te is mesterfokon!

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?

https://programozz-mesterfokon.hu/images/bejegyzesek/kiknek-ajanlom-a-munkafuzeteimet.png
Programozz Te is mesterfokon!

Kiknek ajánlom a munkafüzeteimet?

https://programozz-mesterfokon.hu/images/bejegyzesek/munkafuzetekhez-kapcsolodo-extra-tartalmak.webp
Programozz Te is mesterfokon!

Munkafüzetekhez kapcsolódó extra tartalmak

https://programozz-mesterfokon.hu/images/bejegyzesek/jo-programozas-konyv.png
Programozz Te is mesterfokon!

Milyen a jó programozás könyv?

×
Programozás munkafüzetek
Ajándékozz tudást!
Kérdésed van? » +36 34 746 458

Ha a gyermeked, párod, testvéred vagy barátod szereti a programozást, akkor szerezz örömöt neki ajándék kuponnal és bízd rá a döntést!

Kuponok megtekintése »