Hasznos tanácsok

Informatika érettségi feladatok

Tudnivalók az emelt szintű informatika érettségiről

Ha te is emelt szinten szeretnél érettségizni informatikából, akkor van néhány dolog, amit érdemes tudnod róla. Ezek tudatában sokkal alaposabban fel tudsz készülni és nagyobb eséllyel szerzel jó jegyet. 

Tudnivalók az emelt szintű informatika érettségiről

A programozás feladatok becsapósak

Az emelt szintű informatika érettségi feladatok nem könnyűek, ráadásul programozni is kell. Vannak, akik szerint a programozás feladatok nem annyira vészesek, mások viszont alaposan megszenvednek vele. Az, hogy ezt ki hogyan érzi, attól is függ, hogy kinek mennyire „áll rá az agya” a programozásra, hogy a megmérettetés előtt ki mennyi időt fordít a felkészülésre és esetleg az iskolai tanórákon kívül részt vesz-e oktatáson. Ami viszont biztos, hogy a feladatok nem sablonosak, így nem lehet rutinból megoldani őket.

A feladatsor összeállítói sok esetben szabadjára engedik a fantáziájukat, amiből igen kreatív, mondhatni becsapós feladványok születnek. Ha jó vagy a programozásban, akkor sem szabad elbíznod magad, ugyanis érhetnek meglepetések. 

Nincs túl sok idő a feladatmegoldásra

Az emelt szintű informatika érettségi feladatok megoldására 240 perc áll rendelkezésre. Ez több idő, mint középszinten, de szükség is van rá. Már a feladatok átolvasására, értelmezésére is sok idő megy el, és azok kidolgozását sem érdemes elsietni, mert akkor nagyobb a hibázás esélye. Főleg a programozásnál kell nagyon figyelni, hogy ne rontsd el a feladat értelmezését, megoldását. A 4 óra elsőre hosszúnak tűnhet, de eddig még nem volt olyan, aki azt mondta volna, hogy bőven be tudta fejezni a feladatokat és túl sok idő volt rájuk. Azért is érdemes alaposan felkészülnöd, hogy beleférj az időbe és ne veszíts azért pontot, mert időhiány miatt nem tudod befejezni a feladatsort.  

Nem biztos, hogy elég az iskolai felkészülés

A programozás feladat nehézségi szintje miatt nem biztos, hogy elégnek érzed az iskola által biztosított felkészítést. Ez esetben fontos, hogy otthon is elővedd a tanulnivalót és gyakorolj, amennyit csak tudsz. Ha nincs jó programozás könyved hozzá, akkor használd a két kötetes Programozz Te is mesterfokon! című munkafüzetemet, amiben sok kreatív példán keresztül gyakorolhatod a feladatmegoldást.

Így nem csak a rutinod lesz nagyobb, hanem a programozáshoz szükséges gondolkodásmódot is el tudod sajátítani. Ez által pedig kisebb eséllyel fognak ki rajtad a nehezebb feladatok. Ha esetleg elakadsz a haladásban vagy kérdéseid merülnek fel, akkor várlak a programozás oktatásomon is, ahol részletesen átbeszéljük az informatika érettségi feladatok megoldását.

A bejegyzés kulcsszavai

  • Informatika érettségi feladatok
  • Hasznos tanácsok